HER KAN DU LESE OM: Villmark eller kulturlandskap? Viddelandskapet Samiske navn på landskapsformasjoner Snø og is Klimaendring Hva har natursenteret gjort? Hva mer kan natursenteret gjøre? |
Steingjerde eller ruođđu laga av reindriftssamer på begynnelsen av 1900-tallet, Lákkonjárga reinbeitedistrikt.
(Foto: Karen Marie Eira Buljo)
Natursenteret ønsker ikke å være med på denne usynliggjøringa av lokalbefolkninga sin bruk, men vil derimot vise hvordan jakt, fiske, reindrift, jordbruk, bærplukking og annen utnytting av plantevekster gjennom tusenvis av år har forma Finnmarksvidda som et kulturpåvirka landskap.
Også andre samiske bruksområder har blitt omtalt som "villmark". I boka Samisk etnobiologi skriver Rolf Kjellström noe som langt på veg også gjelder Finnmarksvidda:
"I ett nummer av tidningen Mersmak, där man propaganderar för resor til Norrland, kunde man sommaren 1999 läsa blant annat: "De norrbottniska fjällen kallas ofta för Europas sista villmark. ... Få platser på denna jord kan uppvisa en så opåverkad og ursprunglig natur." Så er vanligt at karakterisera våra fjällområden och inte minst då Sarek. Men just i Sarek fann jag, tilsammans med några medarbetare, på 1970-talet bortåt 1500 kulturlämningar på ett område som var något mer än en kvadratmil stort. Det blir därmed ett av de mest kulturrika områdena i Sverige. över huvud taget, åtminstone som det återspeglas i gjorda fornlämningsinventeringar. Jag nämnar det här för att visa skillnaden i synen på landskapet. För de flesta ser landskapet helt öde ut och jag kan förstå det, för samerna har inte lämnat några byggnadsverk efter sig av typ pyramider eller sfinxer, utan deras fysiska lämningar är oftast knappt skönjbara. Men för samerna är samma landskap frå förr och nu befolkat och berikat av människor och väsen, naturliga och övernaturliga, religiösa och andra minnen, kunskaper, sagor och sägner. Det samiska landskapet blir således både ett naturlandskap och ett kulturlandskap som skapats i en dynamisk process mellan människan och det fysiuska landskapet under olika tider."
På Finnmarksvidda er det ikke registrert like tett med fortidsminner som i Sarek eller på Finnmarkskysten, men vi tror det i første rekke skyldes lite registreringsarbeid. Forøvrig bør alt det som er skrevet i dette sitatet også gjelde vårt område, og det bør være ei oppgave for natursenteret å bidra til å dokumentere Finnmarksvidda som kulturlandskap.
Ei nesten uendelig vidde. Utsikt østover fra fjellet Ádjit sørvest for Guovdageaidnu, 634 m.o.h.
(Foto: Svein Lund)
Kommunen har typisk subarktisk innlandsklima, med kalde og lange vintre, mens det kan bli forholdsvis varmt på sommeren. Årsmiddeltemperaturen har vanligvis ligget på et par kuldegrader, som er blant det kaldeste i Norge. Det er vanlig med vintertemperaturer mellom -20 og -40 0C, og det er målt temperaturer ned til rundt -500C. Nedbøren er forholdsvis liten, gjennomsnittlig ca. 360 mm i året.
Mesteparten av kommunen er dekka av bjørkeskog, med større eller mindre innslag av selje, osp, hegg og furu. Tregrensa ligger omtrent på 400 m.o.h. Både over og under tregrensa vokser det dvergbjørk og forskjellige vierarter.
De fleste stedsnavn er sammensatte. Andre del, og noen ganger også første del, forteller om hva slags landskapsformasjon det er, som elv, myr, topp osv. Samisk er rikere på ord på forskjellige landskapsformasjoner enn norsk, og ofte må man på norsk ty til flere ord for å forklare det samisk sier med ett ord.
Her følger ei liste over landskapsord med forklaring på norsk og eksempel på stedsnavn som inneholder disse landskapsorda. Som kilder har vi bl.a. brukt ei liste i utredninga "Finnmarksvidda – natur – kultur" (NOU 1978:18). og artikkelen Sámi luonddunamahusat av Hans Petter Boyne og Svein Nordsletta i bladet Sámis nr. 29, 2019.
Der et navneeksempel er skrevet med feit skrift, er det stedet som er avbilda.
Vi tar gjerne mot tips til retting og komplettering på denne lista.
Finnmarksvidda i vinterskrud: Bealljáš og Muvravárri sett fra løypa fra Guovdageaidnu sentrum til Ávži.
(Foto: Svein Lund)
I stedet for å lage vår egen liste, viser vi til denne flotte nettsida: 300 x Muohta, som er resultat av et samarbeidsprosjekt mellom Internasjonalt reindriftssenter, Samisk høgskole og Samisk videregående skole og reindriftsskole. Et stykke ned på sida finner du ei liste over snøord med forklaring på både samisk, norsk og engelsk.
Et sjeldent klimafenomen – Ávžejohka har begynt å tine opp og så fryst til igjen.
(Foto: Svein Lund)
Temperaturøkningen har vært størst i arktiske områder. Mens den gjennomsnittlige temperaturøkninga på jorda de siste tiåra har vært vel 1 0C, har temperaturen på Finnmarksvidda økt med omlag 4 0C. [Legge inn mer nøyaktige tall.] Samtidig øker også den årlige nedbøren. Det er sannsynlig at det også framover vil bli større temperaturøkning og nedbørsøkning på Finnmarksvidda enn de fleste andre steder.
Dette har man merka på mange områder:
– Bjørka vokser mer og brer seg lenger opp mot fjellet. Det vokser til og blir vanskeligere å ta seg fram for folk og dyr.
– Gras og lyng sprer seg på bekostning av reinlav. Særlig ved overbeite og ved angrep av bjørkemåler blir det gjerne at andre arter vokser opp og hindrer gjenvekst av reinlav.
– Molter og andre bærpanter blomstrer og blir modne langt tidligere enn før,
– Vann og elver fryser til seinere på høsten enn de har gjort tidligere, Det gjør at reindrifta ikke kan flytte som de har brukt, og dette har ført til tap av rein som går gjennom dårlig is.
– Isen i palsmyrer tiner og palsene faller sammen.
Etter at en pals har falt sammen kan det bli en liten dam slik som her. Bildet er fra Goahteluoppal-området.
(Foto: Magni Kyrkjeeide)
I tida 2007–2013 blei det gjennomført et stort forskningsprogram om reindrift og klimaendringer, kalt Ealát. Dette blei satt i gang i forbindelse med det internasjonale polaråret 2007-08 og var et samarbeid mellom Sámi allaskuvla (Samisk høgskole), University of the Arctic, det internasjonale reindriftssenteret (ICR) og den internasjonale reindriftsorganisasjonen (World Reindeer Herders Association).
Noen hovedkonklusjoner av forskingsprogrammet var:
– Klimaendringer er nå tydelige over hele Arktis, og særlig tydelige i reindriftskulturer og i deres tradisjonelle områder.
– Det er forventa dramatiske endringer i temperatur, nedbør og snøforhold i nøkkelområda for reindrift og i sosiale og økonomiske forhold for reindriftssamfunn i Arktis.
– Urfolks tradisjonelle kunnskap, kultur og språk utgjør et sentralt grunnlag for tilpasning og bygging av motstandskraft mot de raske endringene i Arktis.
– Inngrep i beiteland kombinert med konsekvensene av et skiftende klima utgjør store utfordringer for framtida for reindrifta.
Norsk Institutt for Naturforskning, NINA, har forska på palsmyrer på seks steder i landet, deriblant i Goahteluoppal-området i Guovdageaidnu. De har sett at isfylte palser er på kraftig tilbakegang overalt, men i Goahteluoppal er det fortsatt noen igjen.